Γύρη μελισσών: οφέλη και αντενδείξεις

Τα οφέλη της γύρης για την υγεία είναι γνωστά εδώ και αιώνες, καθώς τη συναντάμε τόσο στην παραδοσιακή κινεζική όσο και στην ιαπωνική ιατρική. Αν σας αρέσει να καταναλώνετε γύρη, να ξέρετε ότι εκτός από τη σειρά των γνωστών πλεονεκτημάτων, η γύρη έρχεται με ορισμένες παρενέργειες που πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Διατροφικές αξίες γύρης

Για 100 g γύρης, οι τιμές είναι οι εξής:

314 θερμίδες

4,9 γρ λίπος

43,5 γρ υδατάνθρακες

24,1 g πρωτεΐνης

5 mg νατρίου

81 mg ασβεστίου

6,3 mg σιδήρου

222 mg καλίου

50 mg βιταμίνη C

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το θρεπτικό περιεχόμενο της γύρης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πηγή (το λουλούδι από το οποίο συλλέχτηκε) καθώς και από την εποχή. Για παράδειγμα, η γύρη που συλλέγεται από άνθη πεύκου έχει περίπου 7% περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ η γύρη που συλλέγεται από λουλούδια λωτός έχει σχεδόν 35% περισσότερη πρωτεΐνη, σε σύγκριση με μια γύρη που λαμβάνεται από ένα μείγμα πολυφλωρών. Επιπλέον, η γύρη των μελισσών που συλλέγεται την άνοιξη έχει σημαντικά διαφορετική σύνθεση αμινοξέων από αυτή που συλλέγεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τι είναι η γύρη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γύρη αποτελείται από ένα μείγμα σάλιου, νέκταρ και γύρης φυτών που κολλάει στο πίσω μέρος των ποδιών των εργάτριων μελισσών. Οι μέλισσες επαναφέρουν τη γύρη στην κυψέλη και μετά τη συλλέγουν στα κελιά των κηρήθρων, όπου θα ζυμωθεί. Η γύρη μπορεί να προέρχεται από διαφορετικά φυτά, συμπεριλαμβανομένου του φαγόπυρου και του καλαμποκιού. Ως εκ τούτου, η σύνθεσή του μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τη φυτική πηγή και ακόμη και τη γεωγραφική περιοχή.

Η γύρη είναι διαφορετική από το μέλι, την πρόπολη ή το δηλητήριο της μέλισσας, αλλά, όπως και αυτά, χρησιμοποιείται στη μελισσοθεραπεία – μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας που χρησιμοποιεί, για θεραπευτικούς σκοπούς, προϊόντα που προέρχονται απευθείας από την κυψέλη. Από διατροφική άποψη, η γύρη των μελισσών φαίνεται να αποτελείται, σε αναλογία, από 50% πολυσακχαρίτες (π.χ. υδατάνθρακες), επιπλέον των οποίων μπορεί να περιέχει λιπίδια, πρωτεΐνες, απλά σάκχαρα, βιταμίνη C, καροτενοειδή, φυτοθρεπτικά συστατικά και φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη.

Η γύρη των μελισσών δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα προϊόντα που λαμβάνονται από τη μελισσοκομία, όπως το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη ή η κηρήθρα. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν ή όχι γύρη, αλλά καταρχήν αποτελούνται από άλλες ουσίες που προέρχονται από τη γύρη.

Τελευταία, η γύρη των μελισσών κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην κοινότητα της ιατρικής έρευνας, επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπίδια, περιλαμβάνοντας στη σύνθεσή της περισσότερες από 250 δραστικές ουσίες. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα οφέλη της γύρης στην υγεία, με πολλά υποσχόμενα ευρήματα.

Ιδιότητες και οφέλη

Λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, η γύρη σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, η γύρη των μελισσών μπορεί να αναστείλει τη δραστηριότητα των ενζύμων που ευθύνονται για την ανάπτυξη φλεγμονωδών διεργασιών στο σώμα. Υπάρχει επίσης έρευνα που υποδηλώνει ότι ένα μείγμα βασιλικού πολτού και γύρης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευερεθιστότητα και αύξηση βάρους. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες.

Το πιο γνωστό όφελος της γύρης είναι αυτό της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας την ανοσοαπόκριση του σπλήνα. Αν και έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σε ζώα, με αυτή την έννοια, απαιτούνται κλινικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, για να ενισχυθεί αυτή η υπόθεση.

Ένα πράγμα σίγουρο είναι ότι η γύρη των μελισσών έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού. Η έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή μιας αλοιφής γύρης μελισσών σε ένα τραύμα ή έγκαυμα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Επιπλέον, η γύρη των μελισσών μπορεί να υποστηρίξει την καλή λειτουργία του ηπατικού συστήματος προστατεύοντας το συκώτι από τις τοξίνες. Το συκώτι είναι ένα ζωτικό όργανο για το σώμα, το οποίο αποσυντίθεται και απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο αίμα. Χάρη στις αποτοξινωτικές ιδιότητες της γύρης, θα διευκολυνθεί το έργο του ήπατος. Αυτό γίνεται με την ενίσχυση του αντιοξειδωτικού φραγμού του ήπατος και την απομάκρυνση περισσότερων τοξινών, όπως η μηλονοδιαλδεΰδη ή η ουρία, από το αίμα. Η γύρη μπορεί επίσης να προάγει την ανάκτηση του ήπατος που έχει προσβληθεί από ηπατική στεάτωση.

Επιπλέον, η γύρη των μελισσών χρησιμοποιείται σε διάτες αδυνατίσματος, πριν από τις προπονήσεις – για ενέργεια – και ως γενικό τονωτικό, αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις πρακτικές. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς της σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά, η γύρη μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα εξαιρετικό σνακ πριν την προπόνηση που θα είναι χορταστικό και ευνοϊκό για μια ενεργητική προπόνηση.

Παρενέργειες

Οι αντενδείξεις και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση γύρης περιλαμβάνουν:

Αλλεργικές αντιδράσεις: Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη των λουλουδιών, η γύρη των μελισσών μπορεί να είναι εξίσου προβληματική για εσάς. Έτσι, εάν θέλετε να καταναλώνετε συμπληρώματα με βάση τη γύρη ή γύρη σκέτη, καλό είναι να κάνετε προηγουμένως ένα αλλεργικό τεστ, για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργική αντίδραση στη γύρη.

Ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με αντιπηκτικά φάρμακα: η γύρη των μελισσών μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα, επομένως εάν βρίσκεστε σε τέτοια θεραπεία, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε γύρη.

Αντενδείξεις κατά την εγκυμοσύνη: η γύρη των μελισσών μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη, επομένως η κατανάλωση θα πρέπει να αποφεύγεται τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Προτάσεις κατανάλωσης

Η γύρη μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε πρωινά γεύματα και σνακ, όπως γιαούρτια, χυλούς, πουτίγκες ή smoothies. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε επιδόρπια, για παράδειγμα, σε συνταγές για σπιτική σοκολάτα ή γκρανόλα.

Η γύρη μελισσών μπορεί να αγοραστεί από καταστήματα με μελισσοκομικά προϊόντα ή καταστήματα με ομοιοπαθητικά προϊόντα. Μπορεί να αγοραστεί ως έχει (με τη μορφή κόκκων) ή ως συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες, σταγόνες).

Η γεύση της γύρης εξαρτάται πολύ από τη γύρη του λουλουδιού από το οποίο προέρχεται, αλλά γενικά η γεύση είναι αρωματική και ελαφρώς πικρή. Εάν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε μια θεραπεία γύρης, καλό είναι να ξεκινήσετε με όσο το δυνατόν λιγότερο, για παράδειγμα – ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού την ημέρα – την οποία μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά για να αποφύγετε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Με τον καιρό, μπορείτε να φτάσετε στο 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες.

Φωτογραφία: Shutterstock

Βιβλιογραφία:

Άρθρο Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, που δημοσιεύτηκε στην National Library of Health, Δεκέμβριος 2014, συγγραφείς: Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kafmierczak, Lukasz Mencner και Krystyna Olczyk

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/pdf/ECAM2015-297425.pdf

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή