
+30 23720 61488
+30 6972 275532 (Παναγιώτης)
+30 6943 969296 (Ευαγγελία)
melimparakis@gmail.com
Χαλκιδική
Λαϊκές Αγορές
Συχνές ερωτήσεις για το μέλι

Το μέλι μπορεί να αποθηκευτεί σχεδόν οπουδήποτε σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, ωστόσο οι διαφορετικές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν κρυστάλλωση (εάν είναι κρύο) ή υγροποίηση (εάν είναι ζεστό). Συνιστούμε να αποθηκεύετε το μέλι σας σε θερμοκρασία δωματίου – σκιερό και δροσερό μέρος.
Όπως και με οποιοδήποτε ωμό, μη επεξεργασμένα τρόφιμο, το μέλι δεν συνιστάται για τα βρέφη των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ 9 και 18 μηνών. Θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας.
Το μέλι είναι το γλυκαντικό που θα πρέπει να επιλέγουν οι διαβητικοί. Το μέλι στην πραγματικότητα σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της HbA1c, κάτι που η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν μπορεί να κάνει. Μετά την κατάποση, το μέλι μετατρέπεται απευθείας σε γλυκογόνο του ήπατος και δεν οδηγεί σε σχηματισμό τριγλυκεριδίων (λιπαρών οξέων), όπως συνήθως συμβαίνει μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Το μέλι δεν συνεπάγεται την άμεση ή υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης, όπως προκύπτει από την κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, και επομένως δεν προάγει την παραγωγή λίπους, την αποθήκευση λίπους, και την απόκτηση επιπλέον βάρους που συνήθως συνδέεται με τη χρήση των προϊόντων αυτών.
Αν και το μέλι διατηρείται πολύ εύκολα για δεκαετίες εφόσον βρίσκεται σε κλειστό γυάλινο δοχείο και σε χώρο χωρίς φως και υγρασία, υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης λόγω χημικών μεταβολών. Έτσι, για λόγους ασφαλείας η νομοθεσία το περιορίζει στους καταναλωτές σε μονάχα 3 έτη.
Η κρυστάλλωση είναι μία φυσική διαδικασία. Η κρυστάλλωση ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία του μελιού, κάποιες ποικιλίες ενδέχεται να μην παρουσιάσουν ποτέ κρυστάλλωση. Αυτό δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τα πολύτιμα συστατικά του μελιού. Αν το μέλι σας κρυσταλλώσει, απλά τοποθετήστε το βάζο σε ζεστό νερό. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην βράσει, απλώς να ζεσταθεί. Μπορείτε ωστόσο να καταναλώσετε το μέλι σας και στην κρυσταλλωμένη του μορφή.
Το βάμμα πρόπολης περιέχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Αποδεδειγμένα δρα προληπτικά και θεραπευτικά σε λοιμώξεις από ιούς, βακτήρια και μύκητες. Εφόσον δεν είμαστε αλλεργικοί σ’ αυτήν, έχουμε στη διάθεση μας ένα σπουδαίο αντιμικροβιακό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες, στο οποίο κανένα μικρόβιο δεν μπορεί να γίνει ανθεκτικό . Και το πιο βασικό είναι φυσικό προϊόν.