Μέλι
Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.
Γύρη
Γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών (γυρεόκοκκοι) των Σπερματόφυτων. Στα φυτά που έχουν άνθη, οι γυρεόκοκκοι βρίσκονται στους ανθήρες των στημόνων και μεταφέρονται στη συνέχεια στον ύπερο, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση του άνθους. Tο χρώμα τους ποικίλλει, από το μαύρο της παπαρούνας, το ροζ-κίτρινο του πολύκομπου, το ανοικτό κίτρινο της ντάλιας, μέχρι το λευκό του βαμβακιού.
Βασιλικός Πολτός
Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για τη μελλοντική βασίλισσα. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Με τον βασιλικό πολτό τρέφονται οι προνύμφες μελισσών, οι οποίες ως τέλεια έντομα θα γίνουν βασίλισσες.
Πρόπολη
Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.
Μουντοβίνα ( Τσίπουρο από μέλι )
Το ούζο και το τσίπουρο είναι τα αγαπημένα ποτά πολλών, που τα συνοδεύουν, συνήθως, με ποικιλία μεζέδων. Πόσοι όμως ξέρουν, πως στην ίδια κατηγορία ποτών ανήκει και η μουντοβίνα, το… τσίπουρο των μελισσοκόμων της ορεινής Χαλκιδικής, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηρησθεί ως τοπικό προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.